• i Activiteiten Valpreventiemaand

  Oktober is de Valpreventiemaand in de regio Nijmegen e.o.

  U kunt op diverse plekken in de hele regio deelnemen aan cursussen en trainingen om vallen te voorkomen.

   

 • i Cursus 'Veilig fietsen voor senioren'

  Een cursus over allerlei aspecten die te maken hebben met veilig fietsen. Zowel theorie als praktijk.

   

   

 • i De Fietsschool

  De Fietsschool van de Fietsersbond bemiddelt in het contact tussen fietsdocent en degene die een fietsdocent zoekt. De fietslessen worden zoveel mogelijk op maat aangeboden. Er is zowel de mogelijkheid om individueel les te krijgen als in een groep. 

  Kijk op de website of er een docent bij u in de buurt is: fietsdocenten.fietsersbond.nl

 • i Driewielfiets

  Bent u al eens (bijna) gevallen met de fiets en maakt dat u onzeker? Heeft u moeite uw evenwicht te bewaren? Als u op zoek bent naar een goede manier om langer te blijven fietsen en in beweging te blijven, dan is de driewielfiets misschien iets voor u.

 • i Elektrische fiets, iets voor u?

  Overweegt u een elektrische fiets aan te schaffen? Lees hier meer over waar u op moet letten, de risico's van de elektrische fiets en cursussen fietsen op een elektrische fiets.

 • i Fietsinformatiedagen en e-bike dagen

  Praktische dagen waarin fietsvaardigheden op de (elektrische) fiets worden geoefend. Gecombineerd met theorie over (nieuwe) verkeersregels en lastige verkeerssituaties.

 • i Fit en veilig op de fiets

  Fietsen is gezond en zorgt ervoor dat u langer fit en mobiel blijft. Door te fietsen blijft u in goede conditie waardoor u veiliger en makkelijker mee kunt komen in het verkeer. Lees hier meer over hoe u veilig en fit kunt blijven fietsen.

 • i Loopfiets voor senioren

  Loopt u wat moeilijker? Dan kunt u baat hebben bij een loopfiets. Het lopen kost veel minder moeite waardoor u langere afstanden kunt afleggen dan u gewend bent. Uw lichaamsgewicht wordt door het zadel gedragen waardoor de gewrichten in uw benen worden ontlast. U hoeft alleen uw benen heen en weer te bewegen om vooruit te komen.

  De loopfiets heeft de status van een loophulpmiddel (zoals bijvoorbeeld een rollator) en u mag dus met de loopfiets op het trottoir en in de winkel komen.

 • i Opfriscursus fietsvaardigheden

  We willen allemaal zo lang mogelijk op een veilige manier blijven fietsen en er zoveel mogelijk plezier aan beleven. Fietsen is gezond en houdt mensen mobiel. Daarom organiseert Veilig Verkeer Nederland in verschillende regio's in het land fietsvaardigheidstrainingen voor senioren.

 • i Opfriscursus verkeersregels

  Voor veel mensen is het al lange tijd geleden dat men zich voor het laatst bezig heeft gehouden met het leren van de verkeersregels. Om veilig aan het verkeer deel te nemen is het goed om de kennis van verkeersregels op te frissen.

  Veilig Verkeer Nederland biedt hiervoor een online zelftest, een opfriscursus van meerdere bijeenkomsten of een verkeersvoorlichting van één dagdeel.

 • i Tips fietsen bij gladheid

  Al is er nog zo goed geveegd en gestrooid, u zult als fietser in Nederland regelmatig gladde wegen tegenkomen. Om ongelukken te vermijden kunt u de volgende maatregelen nemen:

  1. Zet het zadel lager
   Zo kunt u beter met uw voeten bij de grond zodat u eerder steun kunt zoeken wanneer u dreigt te vallen.
  2. Laat wat lucht uit de banden lopen
   Zachte banden zijn breder en geven net wat meer grip. Fietst u, net als veel andere Nederlanders, standaard op te zachte banden, dan hoeft u dat niet te doen.
  3. 'Lees' het wegdek
   Let tijdens het fietsen extra goed op. Glinsteren de klinkers of het asfalt, dan is de kans groot dat daar een laagje ijs ligt.
  4. Houdt afstand van de rand van de weg
   Juist aan de rand van de weg hopen sneeuw en ijs zich vaak op.
  5. Bereid uw reis goed voor
   Veel gemeenten zetten op hun websites de straten waar goed gestrooid of geveegd wordt. Op de Routeplanner van de Fietsersbond zijn ze makkelijker te vinden. Ga voor u op weg gaat even zitten en plan een route langs zoveel mogelijk schone straten.
  6. Schaf winterbanden aan
   Steeds meer bandenfabrikanten bieden ook winterbanden aan, soms zelfs met ingebouwde spikes. Ze zijn misschien wat duur, maar helpen wel. Lees er hier meer over.
 • i Tips voor een veilige fiets

  In de brochure '10 tips voor een veilige fiets' van Veilig Verkeer Nederland staan tips hoe de fiets veiliger en comfortabeler kan en wat u kunt doen om valpartijen te voorkomen.

   

 • i Toolkit Fietsveiligheid voor senioren

  De Toolkit Fietsveiligheid geeft praktische handvatten bij het organiseren van laagdrempelige activiteiten voor senioren over fietsveiligheid.

 • i Veilig en zelfbewust fietsen

  De adviezen in deze brochure zijn in eerste instantie gericht op het voorkomen van ergernis en gevaarlijke situaties.

  Omdat bij fietsers ook veel onduidelijkheid bestaat over de geldende verkeersregels zijn de belangrijkste regels in het tweede deel van de brochure opgenomen. Bij twijfel of conflicten is het handig te weten wat je rechten en je plichten zijn.

  In deze brochure staan ook specifieke tips voor de oudere fietser en voor ouders met kinderen.