• i Wat moet ik doen als ik dreig te vallen
 • i Bij wie kan ik terecht
 • i Vallen zonder schade

  Gevolgen vallen

  Vallen kan vervelende gevolgen hebben als u ouder wordt. Met wat geluk houdt u er alleen een schaafwond of blauwe plek aan over. Maar soms zijn de gevolgen ernstiger, met breuken (aan heup, pols of schouder) of letsels aan organen, andere weke delen of letsels aan het hoofd.
  Zware valpartijen kunnen bovendien leiden tot blijvende invaliditeit of zelfs overlijden. 

  Valangst

  Veel ouderen zijn bang om te vallen, ook ouderen die nog niet eerder gevallen zijn. Door die valangst komt men vaak in een vicieuze cirkel terecht: men gaat minder bewegen, waardoor de spierkracht en het evenwicht afneemt en de kans op vallen toeneemt. Valangst is ook van invloed op het sociale leven en de levenskwaliteit: wie minder vaak buiten komt, neemt ook minder deel aan sociale gebeurtenissen. Sommige ouderen raken daardoor geïsoleerd, vereenzamen of worden depressief.

  Valpreventie

  Het beste is natuurlijk proberen vallen te voorkomen. Blijven bewegen is hierbij belangrijk, omdat u zo uw spieren en balans blijft trainen, maar u kunt (daarnaast) ook een valpreventietraining te doen. Hier leert u hoe u veilig kunt vallen en het risico op schade zo kunt verminderen.

  Er zijn verschillende valpreventietrainingen. Klik op deze link valwijzer.info voor een training die bij u past.