Wat moet ik doen als ik dreig te vallen?

Probeer rustig te blijven als u dreigt te gaan vallen. Probeer in een flits iets te zoeken (leuning, muur, stevig voorwerp) waar u zich aan vast kunt pakken, waardoor u het daadwerkelijk vallen kan voorkómen.

Als de val niet meer tegen te houden is, maak u dan zo snel mogelijk klein. Hoe dichter bij de grond, hoe minder schade. Probeer de val "af te wikkelen" van knie naar heup naar schouder, of door dóór te rollen bij het neerkomen. Daarmee komt de kracht niet op één punt terecht, waardoor de kans op een echte blessure kleiner wordt. Onderdruk de reflex om u met de handen op te vangen. Hoe vreemd het misschien ook klinkt maar als u tegen de muur of de verwarming valt, glij door in de beweging, maar span alle spieren aan.

Als u nog redelijk vitaal bent kunt u het "afwikkelen" van een val ook zelf oefenen, bijvoorbeeld als u op de rand van uw bed zit kunt u zichzelf naar links en naar rechts laten vallen door het lichaam af te rollen. Als dit goed gaat kunt u het ook eens proberen als u op de grond zit. Begin altijd rustig!

Als u vaker dreigt te vallen, probeer dan helder te krijgen wat er gebeurt in die situaties. Wellicht gaat er telkens iets vooraf aan de val, zoals duizeligheid. Of gebeurt het op specifieke tijdstippen op een dag, of na een specifieke activiteit. Dit is belangrijke informatie voor u zelf, maar ook voor uw arts of therapeut.

Ná een val: blijf even rustig liggen, en probeer bij te komen van de schrik. Ga na of u pijn hebt, en of u alle lichaamsdelen nog kan bewegen. Schakel hulp in als u bijvoorbeeld arm of been niet meer kunt bewegen: een voorbijganger, bel iemand, of druk op uw persoonsalarm. Als alles "oke" lijkt kunt u proberen ergens naar toe te kruipen om aan de hand daarvan overeind te komen. Doe dit in een rustig tempo.

Voor wie?

  • Voor mensen die dreigen te gaan vallen
  • Voor mensen die vaker gevallen zijn, neem contact op met uw huisarts
  • Indien geen medische afwijkingen zijn gevonden voor het (dreigend) vallen kunt u een cursus volgen waarin u op een verantwoorde manier leert vallen en valbreken b.v. Vallen Verleden Tijd:  www.valwijzer.info
  • Zie ook onder dit thema Cursussen.

Wat krijgt u?

Hoe komt u eraan?