• i Hulp inroepen na een val

  Als overeind komen niet gaat

  Dan zijn kruipen, tijgeren en verplaatsen op de billen de meest veilige methodes om een telefoon of alarm te bereiken.

  Het is belangrijk dat u niet afkoelt. Als u op een koude vloer ligt, verliest u snel veel warmte. Trek alles naar u toe wat zich binnen handbereik bevindt en als isolatie kan dienen, bijvoorbeeld een deken of plaid, kussens van stoelen, lakens, tapijtjes, handdoeken, kledingstukken, enz.

  U kunt bovenstaande ook zien in dit filmpje: www.youtube.com

  Hoe een ander u kan helpen overeind te komen

  Dit filmpje laat zien hoe anderen u kunnen helpen om overeind te komen: www.youtube.com

  Maatregelen die u vooraf kunt nemen om hulp te krijgen

  • Gebruik personenalarmering. Hiermee kunt u alarm slaan als u bent gevallen en komt er (professionele) hulp. Voor meer informatie: www.valwijzer.info
  • Draag een mobiele telefoon bij u.
  • Zet uw telefoon (of meerdere) op een centrale plaats in huis en plaats deze niet al te hoog.
  • Leg belangrijke telefoonnummers (zoals 112; nummer huisarts; buren of anderen die snel bij u kunnen zijn) bij de telefoon of zorg dat ze opgeslagen zijn in uw (mobiele) telefoon.
  • Spreek eventueel met enkele vrienden of buren af om dagelijks in een bepaalde volgorde even contact met elkaar op te nemen (bijvoorbeeld telefonisch, of ga even langs). Dit is een efficiënte oplossing die bovendien sociale contacten bevordert.
  • Geef een sleutel van uw woning aan familie, vrienden of buren.
 • i Overeind komen na een val

  Als u bent gevallen dan is het belangrijk om op een zo veilig mogelijke manier overeind te komen en te voorkomen dat er opnieuw een onveilige situatie ontstaat.

  Voordat u probeert op te staan

  • Kom niet te snel overeind. Neem de tijd om eventuele duizeligheid en schrik te laten zakken en probeer voorzichtig uit of u geen ernstige blessures heeft. Beweeg daarvoor voorzichtig de ledematen en kijk of u ergens bloed ziet.
  • Als u pijn heeft of een wond, en u heeft personenalarmering, gebruik dan uw alarmknop om alarm te slaan. Probeer rustig te blijven en blijf rustig liggen, ga niet proberen om in u eentje overeind te komen. Pijn en bloedverlies kunnen een nieuwe valpartij uitlokken.
  • Als u geen alarmknopje of telefoon binnen bereik heeft kunt u met hard roepen of kloppen en bonken proberen de aandacht te trekken van huisgenoten of buren.

  U kunt dit ook zien op dit filmpje: www.youtube.com

  Na een val kunt u als volgt overeind komen

  • U rolt zich eerst op de buik, drukt u omhoog, kruip op handen en knieën naar een stevig meubeltje dat voldoende steun biedt om overeind te komen. Een klein bijzettafeltje is bijvoorbeeld niet geschikt. Houd het meubel (of de trap) stevig vast.
  • Zet één voet plat op de grond. Tracht met de steun van beide armen en één been overeind te komen.

  Dit filmpje toont verschillende manieren om overeind te komen na een val: www.youtube.com

  Probeer uit hoe gemakkelijk het voor u is om op deze manier(en) overeind te komen. Maar doe dit niet in uw eentje. Een fysiotherapeut kan u hierbij helpen.

  Veel ouderen verliezen namelijk de handigheid om zich op de buik te draaien wanneer ze op de rug terecht gekomen zijn. Deze beweging is echter essentieel om zonder hulp van anderen weer rechtop te komen.

  Als overeind komen niet gaat

  Kijk op 'Hulp inroepen na een val': www.valwijzer.info

 • i Personenalarmering

  Een ongeluk zit in een klein hoekje; struikelen in de kamer, niet meer op kunnen staan en moeten wachten tot iemand u hoort of vindt. Personenalarmering biedt een oplossing: met één druk op de knop kunt u dag en nacht hulp inroepen.

  Personenalarmering kan ertoe bijdragen dat u langer zelfstandig thuis kan wonen. Daarnaast kan het uw gevoel van veiligheid vergroten.

 • i Wat moet ik doen als ik dreig te vallen?

  Probeer rustig te blijven als u dreigt te gaan vallen. Probeer in een flits iets te zoeken (leuning, muur, stevig voorwerp) waar u zich aan vast kunt pakken, waardoor u het daadwerkelijk vallen kan voorkómen.

  Als de val niet meer tegen te houden is, maak u dan zo snel mogelijk klein. Hoe dichter bij de grond, hoe minder schade. Probeer de val "af te wikkelen" van knie naar heup naar schouder, of door dóór te rollen bij het neerkomen. Daarmee komt de kracht niet op één punt terecht, waardoor de kans op een echte blessure kleiner wordt. Onderdruk de reflex om u met de handen op te vangen. Hoe vreemd het misschien ook klinkt maar als u tegen de muur of de verwarming valt, glij door in de beweging, maar span alle spieren aan.

  Als u nog redelijk vitaal bent kunt u het "afwikkelen" van een val ook zelf oefenen, bijvoorbeeld als u op de rand van uw bed zit kunt u zichzelf naar links en naar rechts laten vallen door het lichaam af te rollen. Als dit goed gaat kunt u het ook eens proberen als u op de grond zit. Begin altijd rustig!

  Als u vaker dreigt te vallen, probeer dan helder te krijgen wat er gebeurt in die situaties. Wellicht gaat er telkens iets vooraf aan de val, zoals duizeligheid. Of gebeurt het op specifieke tijdstippen op een dag, of na een specifieke activiteit. Dit is belangrijke informatie voor u zelf, maar ook voor uw arts of therapeut.

  Ná een val: blijf even rustig liggen, en probeer bij te komen van de schrik. Ga na of u pijn hebt, en of u alle lichaamsdelen nog kan bewegen. Schakel hulp in als u bijvoorbeeld arm of been niet meer kunt bewegen: een voorbijganger, bel iemand, of druk op uw persoonsalarm. Als alles "oke" lijkt kunt u proberen ergens naar toe te kruipen om aan de hand daarvan overeind te komen. Doe dit in een rustig tempo.