Elektrische fiets, iets voor u?

Overweegt u een elektrische fiets aan te schaffen? Lees hier meer over waar u op moet letten, de risico's van de elektrische fiets en cursussen fietsen op een elektrische fiets.

Voor wie?

Voor senioren die:

  • overwegen een e-bike aan te schaffen
  • bang zijn om te fietsen
  • de verkeersregels willen aanscherpen
  • nieuwsgierig zijn

Wat krijgt u?

Een elektrische fiets, ook 'e-bike' genoemd, kan u helpen gezond en met plezier te blijven fietsen met wat extra ondersteuning. Velen hebben deze voordelen van de elektrische fiets al ontdekt. Lees hier meer over de elektrische fiets.

Risico's

Het gebruik van een elektrische fiets is niet geheel zonder gevaar! Jaarlijks gebeuren er veel ongevallen. Het risico voor ouderen ligt bij het gewone fietsen al hoger omdat naar mate men ouder wordt, de fysieke gesteldheid en het reactievermogen afneemt. Op elektrische fietsen spelen deze aspecten nog meer mee, want door de hogere snelheden hebben ouderen nog minder tijd om te anticiperen op verkeerssituaties.

Het is dus belangrijk om voor- en nadelen van een elektrische fiets voor u goed af te wegen. Bespreek het zo nodig met uw huisarts, fysiotherapeut of fietsdocent.

Hieronder kunt u meer informatie over e-bikes vinden die u kan helpen bij het maken van een keuze, praktische aankoopadviezen, tips over veiligheid, uitkomsten van testen van e-bikes, verkeersregels, vaardigheidsoefeningen.

Hoe komt u eraan?

De Keuzewijzer e-bike geeft uitleg over e-bikes, hulp bij het maken van de juiste keuze, praktische aankoopadviezen en tips over veiligheid. vvn.nl

Ook op de website van de Fietsersbond vindt u veel informatie over e-bikes en ook uitkomsten van testen van e-bikes: www.fietsersbond.nl

Op de website van BOVAG vindt u veel informatie over e-bikes die u kan helpen bij een keuze maken. www.bovag.nl

Wilt u meer weten over risico's van de elektrische fiets? In dit rapport leest u hier meer over: www.swov.nl