Opnieuw vallen voorkomen

Als u eenmaal bent gevallen dan is de kans dat u opnieuw valt groter. Het is dus belangrijk om opnieuw vallen te voorkomen.

Wat kunt u hiervoor doen?

  • Ga na hoe u loopt en beweegt. Mensen die minder goed lopen en bewegen hebben meer kans opnieuw te vallen. Het kan zinvol zijn een fysiotherapeut uw lopen en bewegen te laten onderzoeken. www.valwijzer.info
     
  • Ga na wanneer op de dag en onder welke omstandigheden de val is opgetreden. Soms kan dit aanwijzingen geven voor de oorzaak. Ouderen die gevallen zijn, denken vaak ten onrechte dat de oorzaak buiten hunzelf ligt, bijvoorbeeld door een losliggende stoeptegel. Meestal is de oorzaak een combinatie van persoonsgebonden factoren.
     
  • Overleg met een fysiotherapeut welke cursus eventueel voor u geschikt is om opnieuw  vallen te voorkomen. Er staan cursussen op deze Valwijzer: www.valwijzer.info
     
  • Heeft de oorzaak van vallen te maken met uw woning of de inrichting daarvan? Kijk op deze Valwijzer onder 'In en om huis': www.valwijzer.info. Hier vind u van allerlei tips en testen om uw huis veiliger te maken. De woonadviseur kan samen met u naar de mogelijkheden kijken om uw huis veiliger te maken.

Als de oorzaak van uw val onduidelijk is, dan is het zinvol om met uw huisarts te overleggen.

Uw huisarts kan dan mogelijke valrisicofactoren, zoals medicijngebruik, problemen met uw bloeddruk of hartritme, uitsluiten.

Voor wie?

Wat krijgt u?

Hoe komt u eraan?