• i Bewust zijn van mijn lichaam

  Het is fijn als u stevigheid ervaart in uw lichaam tijdens staan en lopen. Het met aandacht doen van de dagelijkse handelingen bevordert dit. U bent zich dan beter bewust van uw balans en lichaamshouding. Ook bent u zich meer bewust van wat u aan het doen bent. U voelt eerder wanneer u vermoeid raakt zodat u op tijd rust kunt nemen. Luister naar uw lichaam. Doe één ding tegelijk en houdt overzicht. Daarmee kunt u een val vaak voorkómen!

 • i Fysiotherapie

  In elke woonplaats of wijk zijn fysiotherapeuten die u kunnen adviseren rond het voorkomen van vallen. Of rond het herstel van een val. Uw huisarts werkt samen met één of meer fysiotherapeuten en weet wie de deskundige is, passend bij uw vraag. U kunt ook op internet zoeken door de naam van uw wijk of dorp in de typen plus 'fysiotherapie.'

  Er is ook een netwerk van fysiotherapeuten die zich gespecialiseerd hebben rond ouderen: het Geriatrie Fysiotherapie Netwerk Regio Nijmegen. www.geriatriefysiotherapieregionijmegen.nl

 • i Tai Chi

  Een uit China afkomstige bewegingskunst die tot op hoge leeftijd beoefend kan worden. Het ouder worden brengt vaak een wat minder soepel bewegingsapparaat met zich mee. Ook reageert men wat minder snel en adequaat. Hierdoor ontstaat onzeker staan en lopen en dus ook angst om te vallen.

  De rustige, vloeiende bewegingen ontspannen het hele lichaam en leiden tot het krijgen van meer energie, een betere houding, een beter evenwicht, sterkere botten en spieren. Ook uw geest ontspant, u bent zich dan beter bewust van uw balans en lichaamshouding. U bent zich eerder bewust van wat u aan het doen bent én u bent zich beter bewust van waar uw grenzen liggen. Zo voelt u sneller wanneer u vermoeid raakt en dus kunt u op tijd rust kunt nemen. U zult alles rustiger aan doen en meer bedachtzaam hierdoor kunt u vallen voorkomen of uw angst om te vallen verminderen.