• i Beweegactiviteiten

  Door te bewegen traint u uw spierkracht, uithoudingsvermogen, balans en reactievermogen. U staat steviger in uw schoenen, u reageert adequater waardoor u meer zelfvertrouwen krijgt. Met een half uur per dag matig intensief bewegen, en minimaal twee maal per week spierkrachtoefeningen (met name voor de benen) voldoet u aan de Nederlandse Norm Gezond Bewegen, zie ook: www.allesoversport.nl

  Er is altijd een beweegactiviteit te vinden die past bij uw wensen en mogelijkheden, individueel of in groepsverband, binnen of buiten. Ook als u een chronische aandoening heeft waardoor bewegen lastiger wordt, als u alleen op en rond de stoel kunt of wilt bewegen of als bang bent om te vallen zijn er geschikte beweegactiviteiten te vinden.

 • i Bewegen is belangrijk

  In deze filmpjes wordt verteld waarom bewegen zo belangrijk is, ook als je ouder wordt.

  Vitaal Journaal 

  Dr. Ivan Wolters

  Professor Dr. Erik Scherder

 • i Nederlandse Norm voor Gezond Bewegen

  Voor iedereen is het belangrijk om te bewegen. Maar zeker voor mensen die bang zijn om te vallen is het essentieel om te bewegen om zo te zorgen voor een goede conditie en een optimale spierkracht.

  U beweegt voldoende voor uw 'basisgezondheid' wanneer u op minimaal vijf, maar het liefst alle dagen van de week, 30 minuten matig intensief beweegt, zo mogelijk in blokken van 10 minuten. Aangeraden wordt om ook 3x per week kracht-oefeningen te doen, met name voor uw beenspieren. Dit tesamen is de Nederlandse Norm voor Gezond Bewegen (NNGB).

  Een matig intensieve beweging is een beweging waarvan u sneller gaat ademhalen. U krijgt het er warm van en uw hart gaat er sneller van kloppen. Denk bijvoorbeeld aan wandelen, fietsen, nordic walking, zwemmen, tuinieren. Doe vooral beweegactiviteiten die u leuk vind om te doen, dan houd u het met plezier vol. Ook binnenshuis zijn volop mogelijkheden om te bewegen. Kijk eens naar de 'Tips voor bewegen binnenshuis'. U vind deze onder 'Lopen en bewegen'.

  Als u door beperkingen niet meer aan 30 minuten matig intensief bewegen toekomt, is elke extra hoeveelheid lichaamsbeweging zinvol, ongeacht duur, intensiteit, frequentie of type.

  U kunt de hulp inroepen van een fysiotherapeut als u uw fitheid zou willen verbeteren, of als u de Nederlandse Norm voor Gezond Bewegen niet haalt. Of hier vragen over hebt!