Wandelstok en rollator

Als het lopen verslechtert en u meer moeite krijgt om zich te verplaatsen kan het zijn dat een loophulpmiddel een uitkomst biedt. Misschien loopt u al met een loophulpmiddel. Soms is het echter lastig om te bepalen wat het juiste moment is om een loophulpmiddel in te zetten. Vooral als het lopen geleidelijk achteruitgaat.

Voor wie?

Wat krijgt u?

De handstok of wandelstok biedt ondersteuning bij lichte evenwichtsproblemen tijdens het lopen. Een stok kan een eerste stap zijn. Een stok is geschikt om te gebruiken als u bijvoorbeeld met het openbaar vervoer wilt reizen, langere afstanden gaat lopen of ondersteuning nodig heeft bij het traplopen.

U kunt de stok op de juiste hoogte afmeten door uw arm losjes te laten hangen waarbij u de stok zodanig afstelt dat het handvat ter hoogte van de pols (horlogebandje) komt. De onderkant  van de stok dient te bestaan uit een dop van antislipmateriaal waardoor u niet wegglijdt op de ondergrond.

De rollator biedt meer stabiliteit dan een stok en is daarom een geschikt loophulpmiddel bij verminderde spierkracht, balans en/of duizeligheidsklachten.

De meeste rollators zijn zowel binnen als buiten te gebruiken. Rollators zijn er in verschillende uitvoeringen met diverse accessoires (zoals zitje, dienblad of stokhouder). Bij een inklapbare rollator is een vergrendeling belangrijk voor uw veiligheid. Het comfort van de rollator hangt sterk af  van lichaamsbouw en persoonlijke voorkeur. Het is daarom handig om bij aankoop verschillende rollators uit te testen. Goed onderhoud van de rollator is belangrijk voor uw veiligheid.

Meer over soorten rollators en het veilig gebruik van een rollator vind u in deze Valwijzer bij: valwijzer.info

Tip: regelmatig worden er in de regio Nijmegen rollatorkeuringen en rollatortrainingen georganiseerd door GGD Gelderland-Zuid. Voor meer informatie klik op onderstaande link:
www.zzgzorggroep.nl

Hoe komt u eraan?