• i Beweegactiviteiten

  Door te bewegen traint u uw spierkracht, uithoudingsvermogen, balans en reactievermogen. U staat steviger in uw schoenen, u reageert adequater waardoor u meer zelfvertrouwen krijgt. Met een half uur per dag matig intensief bewegen, en minimaal twee maal per week spierkrachtoefeningen (met name voor de benen) voldoet u aan de Nederlandse Norm Gezond Bewegen, zie ook: www.allesoversport.nl

  Er is altijd een beweegactiviteit te vinden die past bij uw wensen en mogelijkheden, individueel of in groepsverband, binnen of buiten. Ook als u een chronische aandoening heeft waardoor bewegen lastiger wordt, als u alleen op en rond de stoel kunt of wilt bewegen of als bang bent om te vallen zijn er geschikte beweegactiviteiten te vinden.

 • i Beweegtips, Folder 'Hup in de benen'

  Flyer met beweegtips om in huis te doen. Gratis te downloaden via https://www.veiligheid.nl/valpreventie/voorlichtingsmateriaal/flyer-hup-in-de-benen

 • i Beweegtuin

  De beweegtuin biedt de gelegenheid om alleen, met anderen of onder begeleiding actief in de buitenlucht bezig te zijn met behulp van speciaal ontworpen toestellen.

  Bij elk toestel staat afgebeeld welke oefeningen u er kunt doen.

 • i Fysiotherapie

  In elke woonplaats of wijk zijn fysiotherapeuten die u kunnen adviseren rond het voorkomen van vallen. Of rond het herstel van een val. Uw huisarts werkt samen met één of meer fysiotherapeuten en weet wie de deskundige is, passend bij uw vraag. U kunt ook op internet zoeken door de naam van uw wijk of dorp in de typen plus 'fysiotherapie.'

  Er is ook een netwerk van fysiotherapeuten die zich gespecialiseerd hebben rond ouderen: het Geriatrie Fysiotherapie Netwerk Regio Nijmegen. www.geriatriefysiotherapieregionijmegen.nl

 • i Loopfiets voor senioren

  Loopt u wat moeilijker? Dan kunt u baat hebben bij een loopfiets. Het lopen kost veel minder moeite waardoor u langere afstanden kunt afleggen dan u gewend bent. Uw lichaamsgewicht wordt door het zadel gedragen waardoor de gewrichten in uw benen worden ontlast. U hoeft alleen uw benen heen en weer te bewegen om vooruit te komen.

  De loopfiets heeft de status van een loophulpmiddel (zoals bijvoorbeeld een rollator) en u mag dus met de loopfiets op het trottoir en in de winkel komen.

 • i Tips voor bewegen binnenshuis

  Buiten bewegen, in de frisse lucht, heeft veel voordelen. Maar er zijn ook volop mogelijkheden om thuis te bewegen. U vind hier een aantal tips.

  Twijfelt u of een bepaald beweegprogramma voor u geschikt is, overleg dan met uw huisarts of een fysiotherapeut. Doe dat altijd als u een verhoogd risico hebt op vallen, bijvoorbeeld door gebruik van bepaalde medicijnen waardoor u duizelig kunt worden, of als u beperkt bent in het bewegen. Voelt u zich onzeker? Vraag of iemand de eerste keren met u mee doet.

  • Nederland in Beweging. Doe mee met dit tv programma wat elke werkdag wordt uitgezonden op Nederland 1. Het biedt 15 minuten beweegoefeningen en is bedoeld voor volwassenen (met name 55-plussers) die willen investeren in hun gezondheid en daarvoor graag eenvoudige beweegoefeningen en gezondheidstips aangereikt willen krijgen.
  • Beweegaanbod op internet. Doe mee met oefeningen op YouTube.  Zoek bijvoorbeeld op 'senioren in beweging' of 'seniorengym'.
  • Heeft u een smartphone of tablet? Er zijn veel apps met allerlei oefeningen. Probeer gewoon uit welke u leuk vind om te doen en u aan kan.
  • Met de Wii Fit (spelcomputer) beweegt u op een bewegingsgevoelige plaat. Via de tv kunt u zien wat u doet. U kunt oefeningen doen voor uw balans en conditie, maar u kunt er ook leuke beweegspelletjes mee doen zoals bowlen en dansen. Beweegspelletjes met de Wii Fit zijn ook leuk om samen met uw kleinkinderen te doen.
  • Elk uur even de stoel uit. Ga minimaal één keer per uur de stoel uit en loop even. Opstaan uit de stoel stimuleert de beenspieren.
  • Train de benen dagelijks door bijvoorbeeld door 10x opeenvolgend op te staan en te gaan zitten. Heeft u de keuze tussen met de trap gaan of met de lift? Neem wat vaker de trap. Als u staat probeer eens 5 keer op uw tenen te gaan staan. Oefen regelmatig uw balansgevoel door op een veilige plaats op één been te gaan staan.
  • Stepbankje. Een step is een breed voetenbankje waar u tijdens een oefening op en af stapt op verschillende manieren.
  • Een hometrainer is goed om de beenspieren en het uithoudingsvermogen op peil te houden.