Tips voor bewegen binnenshuis

Buiten bewegen, in de frisse lucht, heeft veel voordelen. Maar er zijn ook volop mogelijkheden om thuis te bewegen. U vind hier een aantal tips.

Twijfelt u of een bepaald beweegprogramma voor u geschikt is, overleg dan met uw huisarts of een fysiotherapeut. Doe dat altijd als u een verhoogd risico hebt op vallen, bijvoorbeeld door gebruik van bepaalde medicijnen waardoor u duizelig kunt worden, of als u beperkt bent in het bewegen. Voelt u zich onzeker? Vraag of iemand de eerste keren met u mee doet.

  • Nederland in Beweging. Doe mee met dit tv programma wat elke werkdag wordt uitgezonden op Nederland 1. Het biedt 15 minuten beweegoefeningen en is bedoeld voor volwassenen (met name 55-plussers) die willen investeren in hun gezondheid en daarvoor graag eenvoudige beweegoefeningen en gezondheidstips aangereikt willen krijgen.
  • Beweegaanbod op internet. Doe mee met oefeningen op YouTube.  Zoek bijvoorbeeld op 'senioren in beweging' of 'seniorengym'.
  • Heeft u een smartphone of tablet? Er zijn veel apps met allerlei oefeningen. Probeer gewoon uit welke u leuk vind om te doen en u aan kan.
  • Met de Wii Fit (spelcomputer) beweegt u op een bewegingsgevoelige plaat. Via de tv kunt u zien wat u doet. U kunt oefeningen doen voor uw balans en conditie, maar u kunt er ook leuke beweegspelletjes mee doen zoals bowlen en dansen. Beweegspelletjes met de Wii Fit zijn ook leuk om samen met uw kleinkinderen te doen.
  • Elk uur even de stoel uit. Ga minimaal één keer per uur de stoel uit en loop even. Opstaan uit de stoel stimuleert de beenspieren.
  • Train de benen dagelijks door bijvoorbeeld door 10x opeenvolgend op te staan en te gaan zitten. Heeft u de keuze tussen met de trap gaan of met de lift? Neem wat vaker de trap. Als u staat probeer eens 5 keer op uw tenen te gaan staan. Oefen regelmatig uw balansgevoel door op een veilige plaats op één been te gaan staan.
  • Stepbankje. Een step is een breed voetenbankje waar u tijdens een oefening op en af stapt op verschillende manieren.
  • Een hometrainer is goed om de beenspieren en het uithoudingsvermogen op peil te houden.

Voor wie?

Wat krijgt u?

Hoe komt u eraan?