Wintertips

In strenge winters kunt u last hebben glijpartijen en fikse kou. Met deze slimme tips helpt u uzelf, of iemand in uw omgeving, prima de winter door.

  • Bewegen: wanneer het koud is, kunt u als u een slechte doorbloeding heeft, last krijgen van koude handen en voeten. Daarom is het belangrijk om in beweging te blijven. Een kwartier tot een half uurtje buiten actief zijn is goed voor spieren, botten en organen. Als u moeite heeft met lopen, beweeg dan af en toe uw armen en benen.
  • Vitamine D: dit heeft u nodig voor sterke botten en tanden. Uw lichaam maakt het aan onder invloed van zonlicht. Ga in de winter op mooie heldere dagen dus naar buiten als het kan. In halvarine zit ook vitamine D en ook met vitaminepillen kunt u de hoeveelheid op peil houden.
  • Draag laagjes: zorg dat u zich warm genoeg kleedt. Draag meerdere lagen, dus lang ondergoed of een maillot onder uw broek. Het is ook warmer om een hemd, T-shirt en een trui te dragen, dan alleen een extra dikke trui.
  • Draag een pet of muts: een tiende van onze lichaamswarmte verdwijnt bovendien via ons hoofd. Als u het nog steeds koud hebt, draag dan ook een pet of muts, ook binnen en in bed als het moet.
  • Voorkom vallen door een route te kiezen met goede betegeling en goede verlichting. Draag schoenen met een goed profiel, zodat u minder snel uitglijdt. Zorg dat uw conditie op peil blijft, zodat u minder stijf bent.
  • Genoeg drinken: vocht drinken is niet alleen in de zomer, maar ook in de winter belangrijk. Drink dus net als altijd vier tot vijf glazen per dag.
  • Ook de huid heeft vocht nodig. Bescherm uw onbedekte huid buitenshuis met een das en handschoenen en smeer vocht inbrengende crème om te voorkomen dat de huid gaat schilferen en jeuken.
  • Stabiele temperatuur binnenshuis: bent u niet zo mobiel, zit u bijvoorbeeld urenlang op dezelfde stoel, dan koelt u af, vaak zonder dat u dit goed in de gaten hebt. Een signaal van onderkoeling is sufheid en verwardheid. In het ergste geval kan het zelfs tot een coma leiden. Onderkoeling maakt bovendien vatbaarder voor infecties. Zorg dat de temperatuur in huis de hele tijd stabiel is, 19 graden is zo ongeveer het minimum. Zet alvast de verwarming in de slaapkamer aan voordat u gaat slapen. Denk ook aan isolatie; sluit de gordijnen vroeg en zorg dat er geen tocht komt langs deuren en ramen.
  • Koukleumen kunnen overwegen om een elektrische deken aan te schaffen. Ook een kruik kan helpen.

Voor wie?

Wat krijgt u?

Hoe komt u eraan?

Website: http://www.gezondheidsnet.nl/wintersport/wintertips-voor-senioren